torsdag 7 januari 2010

Vasaloppssnurror

Ingredienser:

50 gr Jäst
2,5 dl Vatten
250 gr Smör, rumsvarmt
1 dl Strösocker
2 st Ägg
13 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 tsk Salt

Fyllning:

50 gr Mandelmassa
50 gr Rumsvarmt smör
0,5 dl Strösocker
0,5 dl Blåbärssylt

Tillagning:

1. Smula jästen i en bunke, Värm vatten till straxt under fingervärme. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Rör smöret smidigt med sockret, gärna med elvisp. Blanda ner smörblandingen och ägg i bunken.

2. Blanda mjöl med bakpulver och salt, häll ner i bunken, arbeta till en smidig deg i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.

3. Riv mandelmassan och blanda med smör och socker.

4. Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i 2 delar. Kavla ut varje bit och bred ut mandelfyllning och sen blåbärssylt på den ena biten. Lägg på den andra degrektangeln och tryck till.

5. skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. tvinna remsorna till snurror och lägg dem på plåtar, Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.

6. sätt ugnen på 250 gr, grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna på galler.

7. Smält smör i kastrull eller i micron. Pensla bullarna först i smör och doppa dem sen i socker..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar