onsdag 6 januari 2010

Saftiga saffransbröd


Ingredienser:

150gr Smör
6 dl Mjölk
1 gr saffran
1 msk Strösocker
50 g Jäst
1 st Ägg
0,5 tsk Salt
11 dl Vetemjöl
9 dl Vetemjöl special
150 gr Smör
1,5 dl Strösocker
2 tsk Kardemumma, Stött
1 st Ägg, till pensling

Garnering:

75 gr Smör, smält
2 dl Strösocker

Tillagning:

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och låt det svalna till under fingervarmt.
2. Stöt saffran med socker och blanda ner i degvätskan
3. Finfördela jästen i en bunke och häll över degvätskan, tillsätt ägg.
4. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.
5. Rör smör och socker poröst, tillsätt kardemumman. Arbeta ner smörsmeten i degen med elvispens degkrokar.
6. Ta upp degen och baka ut den till runda bullar.
7. Låt bullarna jäsa på bakpapperskläd plåt i ca 20 minuter
8. Sätt ugnen på 225 grader
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.
10. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.

Mums

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar