måndag 25 januari 2010

Små skink & ostpajer

Min yngsta son är diabetiker vilket gör att jag försöker ha små mellanmålsrätter färdiga i frysen. Enkla att göra och enkla att ta fram och laga är dessa små pajer som är väldigt populära hemma..

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
125 gr smör
1 msk iskallt vatten

Fyllning:
2 dl riven ost
2 dl strimlad skinka
4 st ägg
4 dl mjölk
malen svartpeppar

Lägg mjöl, smör och salt i matberedaren. Kör på full fart i ca 5-6 minuter. häll i det kalla vattnet och kör tills det har blivit en degboll. Ta upp den och lägg i plastpåse i kylen ca 1 timme.

Värm ugnen till 200 grader. Ta ut degen och kavla ut den, lägg i en stor pajform eller mindre portionsformar. Förgrädda pajskalen i ca 10-15 minuter.

Lägg i skinkan och osten, krydda med svartpeppar. Blanda ihop äggen och mjölken och häll över pajerna. Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller till äggen har stannat.

Kycklingsås till pasta.

Jag älskar kyckling och jag älskar pasta, så här kommer en god kycklingsås till just pasta, jag brukar använda bandspagetti till denna rätt..

Skär ca 400 gr (4 prt) i strimlor och krydda med ½ tsk salt och 1 krm chilipeppar. Stek den ordentligt. Värm 2 dl creme fraiche i en kastrull (jag väljer ibland den med örter och ibland den med vitlök), tillsätt kycklingköttet och de hackade oliverna (ca 3 msk). Servera med nykokt pasta..

Enkelt och mumsigt gott

lördag 16 januari 2010

Chocolate Cheesecake

Ingredienser:

200 gr Digestivekex
200 gr Maryland Cookies
2 msk Kakao av god kvalitet
125 gr Smör
2.5 dl Kesella
400 gr Philadelphiaost
1 dl Strösocker
1 st Färsk Vaniljstång
3 st Ägg
200 gr Mörk choklad 70%
1 näve Pekannötter

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 gr

2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör och kakao

3. Tryck ut blandningen till en botten i en teflonform med löstagbara kanter, ca 24cm i diameter

4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i ca 7 minuter och låt den svalna. Sänkt ugnen till 130 gr.

5. Vispa Philadelphiaost, kesella, strösocker och fröna ur en urskrapad vaniljstång krämig i en skål. Rör ner ett ägg i taget.

6. Bryt chokladen i bitar och smält dem på svag värme i ett vattenbad, blanda chokladen i smeten och häll den över kexbottnen. Garnera ytan med hela pekannötter.

7. Grädda kakan i ca 40 minuter.

8. Låt svalna i kylskåpet minst 1 timma innan servering.

torsdag 7 januari 2010

Vasaloppssnurror

Ingredienser:

50 gr Jäst
2,5 dl Vatten
250 gr Smör, rumsvarmt
1 dl Strösocker
2 st Ägg
13 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 tsk Salt

Fyllning:

50 gr Mandelmassa
50 gr Rumsvarmt smör
0,5 dl Strösocker
0,5 dl Blåbärssylt

Tillagning:

1. Smula jästen i en bunke, Värm vatten till straxt under fingervärme. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Rör smöret smidigt med sockret, gärna med elvisp. Blanda ner smörblandingen och ägg i bunken.

2. Blanda mjöl med bakpulver och salt, häll ner i bunken, arbeta till en smidig deg i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.

3. Riv mandelmassan och blanda med smör och socker.

4. Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i 2 delar. Kavla ut varje bit och bred ut mandelfyllning och sen blåbärssylt på den ena biten. Lägg på den andra degrektangeln och tryck till.

5. skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. tvinna remsorna till snurror och lägg dem på plåtar, Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.

6. sätt ugnen på 250 gr, grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna på galler.

7. Smält smör i kastrull eller i micron. Pensla bullarna först i smör och doppa dem sen i socker..

onsdag 6 januari 2010

Glöggtryffel

Ingredienser:

200 gr Mörk choklad (70%)
0,5 dl Vispgrädde
0,5 dl Rödvinsglögg (starkvin)
1 msk Glykos (finns på apoteket)
0,5 dl Kakao

Tillagning:

1. Grovhacka chokladen och lägg den i en bunke

2. Koka upp grädde, glögg och glykos och häll den över chokladen, rör runt tills chokladen smält.

3. Täck med plastfilm och ställ in blandningen i kylen några timmar för att stelna.

4. Rulla kulor av massan och täck dem med kakao.

Förvara tryfflarna svalt

Citrus- och Saffranspraliner

Ingredienser:

1 dl Vispgrädde
0,5 dl Mjölk
1 tsk Honung
0,5 gr Saffran
1 st Citron, skalet
200 gr Mörk choklad
50 gr Smör, rumstempererat

Garnering:

200 gr Mörk Choklad
10 gr Vit choklad

Tillagning:

1. Värm grädde, mjölk, honung, saffran och citronskal i en kastrull. Låt stå under lock i 10 minuter. Hacka chokladen fint.

2. Värm vätskan igen och sila den över chokladen. Blanda till en slät kräm. Tillsätt smöret och rör till en blank massa.

3. Spritsa chokladen i iskubsformar och ställ i frysen i en timma.

4. Smält den mörka garneringschokladen i mikrovågsugen och rulla pralinerna i smeten. Ställ på ett fat och låt svalna. Ringa smält vit choklad över.

Blåbärskakor

Ingredienser:

200 gr rumsvarmt margarin
1 dl Socker
0,5 tsk bakpulver
5 dl mjöl
0,5 dl blåbär eller blåbärssylt
50 gr vit choklad, finriven

Tillagning
1. blanda allt, utom den vita chokladen, till en jämn deg
2. Forma till små kulor och lägg i små pappersformar (för småkakor)
3. tryck en fördjupning i mitten och lägg i blåbären.
4. Grädda i ugn på 175 grader i ca 12 minuter
5. Strö över den fint rivna chockladen direkt när kakorna kommer ur ugnen.

Saftiga saffransbröd


Ingredienser:

150gr Smör
6 dl Mjölk
1 gr saffran
1 msk Strösocker
50 g Jäst
1 st Ägg
0,5 tsk Salt
11 dl Vetemjöl
9 dl Vetemjöl special
150 gr Smör
1,5 dl Strösocker
2 tsk Kardemumma, Stött
1 st Ägg, till pensling

Garnering:

75 gr Smör, smält
2 dl Strösocker

Tillagning:

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och låt det svalna till under fingervarmt.
2. Stöt saffran med socker och blanda ner i degvätskan
3. Finfördela jästen i en bunke och häll över degvätskan, tillsätt ägg.
4. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.
5. Rör smör och socker poröst, tillsätt kardemumman. Arbeta ner smörsmeten i degen med elvispens degkrokar.
6. Ta upp degen och baka ut den till runda bullar.
7. Låt bullarna jäsa på bakpapperskläd plåt i ca 20 minuter
8. Sätt ugnen på 225 grader
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.
10. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.

Mums













Då jag ofta prövar nya recept både inom mat och bakning så har jag massor av recept på papper liggandes över allt + att jag har sett vissa ha lite som en receptbank via sin blogg så tänkte jag att det vill jag också testa.. Så här kommer min lilla matblogg.

Till en början med så kommer recepten att ligga inne utan bilder men ska försöka lägga till bilder lite vart efter..

Razzy over and out